logo-5

Onze topchefs

KempenAT-02

Bestel je tickets voor ons culinair event op zaterdag 2 maart 2024. 

Viki Geunes. Zijn naam valt ongetwijfeld als we het hebben over de Belgische gastronomie. En laten we wel wezen, volledig terecht. Wat begon als een avontuur in de Kempen, groeide uit tot een ongelooflijke keuken voor echte fijnproevers. Talent komt altijd bovendrijven. Ook dat bewijst Viki, want wist je dat hij oorspronkelijk afstudeerde als Industrieel Wetenschapper? Hij had een passie voor eten en leerde zichzelf alle technieken, smaken, texturen, … aan. Tot op vandaag, want als hij reist, is hij nog steeds bezig met het uitdiepen van zijn culinair gevoel.

Net zoals Viki zelf, ontving zijn restaurant Zilte bekroning na bekroning. Viki werd bekroond tot Chef van het Jaar, Zilte ontving ondertussen al drie Michelinsterren en een score van 18,5 in de Gault & Millau. Zilte staat ook voor een unieke, gastronomische totaalbeleving.

Zij die er ooit hebben genoten van een diner, kunnen dat alleen maar beamen.

Jean-Marie Smets is een naam die voor de Kempische foodie weinig geheimen heeft.
In Oostmalle had hij jaar en dag het gedecoreerde restaurant : De Eiken* waar een seizoengebonden productkeuken werd geserveerd.

Hij werd bekroond voor zijn kunsten door bekende instanties en won tal van prestigieuze en originele prijzen. Van 1988 tot 2017 bracht hij een erg verfijnde keuken, die hem een Michelinster opleverde. Hij was daarnaast ook lid van de Alliance Gastronomique Néerlandaise , een club van toprestaurants. In december 1999 won Jean-Marie de Antonius Award van het Vlaams Promotiecentrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Hij kreeg die prijs als restaurateur, die gedurende het hele jaar het meest creatieve gerecht met varkensvlees op zijn kaart plaatste. 

In de internationale kookwedstrijd rond streekproducten (Regional Flavours of Europe Cup in 2000) sleepte hij goud in de wacht voor de beste vleesbereiding.
Jean-Marie werd in Malle erkend met de ‘Gulden Tripel’. Een eer die weinigen te beurt valt. De prijs werd toegekend omdat hij niet enkel binnen de dorpsgrenzen, maar zowel in binnen- als buiteland lokale producten heeft gepromoot. Niet in het minst de befaamde Westmalle bieren. Hij won ook de Zuid-Afrikaanse Pinotage & Food wedstrijd, met een wel heel speciale prijs: 14 dagen op ontdekkingstocht door de mooiste wijngebieden van Zuid-Afrika. Naar eigen zeggen werden ze er als koningen ontvangen.

Daarnaast was chef Smets ook een leermeester voor jong talent. Een hele generatie koks leerde de knepen van het vak en de kunst van het mooie koksambacht.

Bart en Sally hebben de Kempense gastvrijheid mee genomen naar het Antwerpse zuid en brengen er een no-nonse culinaire beleving in een ontspannen sfeer. Als Northseachef draagt Bart Gils duurzaamheid hoog in het vaandel. Enkel de beste producten van bio-boeren, locale kwekers en producenten alsook het beste wat de Noordzee te bieden heeft komt op het bord. Bart houdt het graag lokaal, volgt de seizoenen nauwgezet en probeert dan de producten het podium te geven die ze verdienen en gebruikt ze van kop tot staart zodat er niets verloren gaat.

Bart maakt met inventieve toetsen en mooie producten creaties die inventief en uitgepuurd zijn zonder daarin het respect voor ons culinair erfgoed te verliezen. Vaak vertrekt hij vanuit een klassieke basis, deze zet hij naar zijn hand door er lichte bereidingen van te maken. Het basisproduct verschijnt steeds zo puur mogelijk op het bord, overbodige garnituren laat hij achterwege en deze maken plaats voor pure, eerlijke bereidingen.

Gastvrouw en sommelier Sally Lauwers heeft de voorbije jaren haar sporen reeds verdient. Ze maakt niet alleen een fantastische “Signatuur sour”, ze schenkt vol expertise passende wijnen, maakt huisbereide alcoholvrije alternatieven en stelde een zeer mooie wijnkaart samen. Ook de geuzekaart is een aanrader!

Het restaurant van Filip en Ivan heet ‘Terroir’. Die naam is niet uit de lucht komen vallen. Het is dé gemene deler die deze twee Kemp(en)hanen gemeenschappelijk hebben.

Allebei houden ze van pure producten en ze hechten heel veel belang aan de oorsprong van dat product. In Terroir noemen ze het ‘de schrijver van het bord’ en dat is absoluut de juiste metafoor.
Ivan scoorde met zijn gerechten op héél korte tijd meteen een 14,5 in de Gault & Millau en Filip staat in de top 3 van beste beenhouwers in België met Slagerij Ceursters in Oosthoven.

Ze zijn elkaar tegengekomen als vrienden, businesspartners én in visie. Filip elke dag aan de slag om te werken met vlees van goede herkomst én een verhaal. Ivan die pas tevreden is als hij elk ingrediënt zelf heeft geproefd op eigen bodem en die ook zo kan vertalen op een bord. Daarom matcht het zo goed.

Dus als Filip en Ivan niet bezig zijn met ideeën te smeden voor de toekomst , dan zijn ze wel bezig met gezellig proeven. Wat, eerlijkheidshalve, ook vaak toekomstplannen worden!

Samen met Bram Ides levert Nicolas Nuyens met Signature Catering gastronomie op maat: zowel thuis, op uw bedrijf als op een unieke locatie kan u vertrouwen op een stijlvolle, persoonlijke en discrete catering.

Door de jaren heen groeide hun traiteurbedrijf, of beter gezegd ‘creatief culinair atelier’ tot volwaardig aanspreekpunt voor de organisatie van high – end events.

Als chef deed Nicolas voorheen ervaring op in het Londense restaurant Petrus** van Gordon Ramsay. Hij werkte daarnaast ook 2 jaar aan de zijde van Peter Goossens in het Hof van Cleve*** en vervolmaakte zijn vakmanschap bij Guy Martin in Le Grand Véfour in Parijs.

Nicolas houdt van een lichte, pure terroir-keuken met topproducten en eigenzinnige schwoeng.

Naast zijn vakmanschap in de keuken deelt Nicolas ook graag zijn grote passie voor wijn met klanten en kookte hij als njam! chef op tv.